Annonce

Annonce

Sæt ord på dit barns tanker og følelser


17. april 2024


At sætte ord på det lille barns følelse​r og tanker er ikke kun en vigtig del af barnets emotionelle udvikling, det er også en måde, hvorpå du kan styrke forbindelsen mellem dig og dit barn. Forskning viser, at når vi hjælper vores børn med at forstå og udtrykke deres følelser, så har det en dybdegående indvirkning på deres sociale og emotionelle udvikling. 



Hvorfor er det vigtigt at sætte ord på barnets tanker og følelser?



Det lille barn er naturligt ikke altid i stand til at udtrykke sine tanker og følelser på en måde, som er let for os voksne at forstå. Barnet oplever ligesom voksne et bredt spektrum af følelser f.eks. glæde, ked af det, frustration, vrede, forvirring, frygt, forundring, eller barnet kan f.eks. føle sig overset. Barnet kan naturligt også opleve kærlighed, tryghed og tilknytning i nærværet af dem, det holder af. 



Det er meget vigtigt, at vi som voksne er opmærksomme på alle barnets følelser, og at vi skaber et rum, hvor barnet altid vil føle sig tryg ved at udtrykke sine følelser - uanset hvilken alder barnet har, og uanset om det sker gennem ord, kropssprog eller mimik. 



Når vi sætter ord på barnets tanker og følelser, så:



- Styrkes barnets sproglige udvikling. Når du sætter ord på det, som dit barn udtrykker med sit kropssprog og sin mimik, så hjælper du dit barn med at koble bestemte følelser eller reaktioner med specifikke ord. Barnet lærer på denne måde gradvist at kunne sætte ord på egne følelser og tanker.



- Styrkes barnets selvforståelse. Når dit barn hører, at du sætter ord på barnets følelser og reaktioner, så hjælper du dit barn med at udvikle en dybere forståelse af sig selv. Dit barn lærer at genkende og identificere sine egne følelser og reaktioner, hvilket er afgørende for barnets emotionelle intelligens og selvreguleringsevne.



- Styrkes barnets empati og forståelse. Når du sætter ord på dit barns følelser og tanker, så viser du dit barn, at du værdsætter barnet og forstår, hvad det er, barnet oplever. Dette hjælper med til at skabe en følelse af empati og forståelse, som er afgørende i forholdet mellem jer. 



- Styrkes barnets evne til at løse konflikter. Når du hjælper dit barn med at sætte ord på barnets følelser, så lærer dit barn at kunne håndtere konflikter og uenigheder på en konstruktiv måde. I takt med at dit barn lærer at kommunikere sine følelser verbalt, så vil barnet bedre kunne kommunikere sine behov og ønsker, og barnet bliver gradvist også i stand til at kunne finde løsninger sammen med andre. 



- Forebygges stress og angst hos barnet. Hvis følelser og tanker ikke bliver udtrykt, men bliver holdt inde og ikke talt om, så kan det nogle gange føre til stress og angst hos barnet. Når du sætter ord på barnets tanker og følelser, så giver du dit barn en følelse af støtte og forståelse, hvilket kan forebygge og nogle gange nedsætte negative emotionelle reaktioner. 



Hvordan sættes ord på barnets tanker og følelser?



- Skab et rum, et miljø, som er åbent og støttende. Det er vigtigt, at du giver plads til, at dit barn kan udtrykke sig frit, uden at barnet skal føle sig kritiseret eller forkert. Alle følelser er legale. Lyt derfor aktivt, når dit barn udtrykke følelser eller deler sine tanker.



- Brug ord, som passer til barnets alder og udvikling. De mindste børn har naturilgt brug for mere simple ord og sætninger, ligesom de kan have brug for, at du gentager dine ord flere gange.



- Stil åbne spørgsmål som "hvordan har du det?", eller "hvad tænker du lige nu?". Det kan give dit barn mulighed for at reflektere og udtrykke sine tanker og følelser. 



- Anerkend dit barns følelser - også selvom du måske ikke altid kan dele følelsen. Du kan f.eks. sige "jeg kan godt forstå, du bliver ked af det", eller "det lyder som om, at du er frustreret". 



- Del dine egne følelser med dit barn. Vær åben ...


Annonce

... omkring dine egne følelser og tanker i passende situationer. Det viser dit barn, at det er helt normalt at have forskellige følelser, og det kan også hjælpe dit barn med at forstå, hvordan følelser kan håndteres konstruktivt. 



- Brug f.eks. fotos eller illustrationer som redskab til at udtrykke følelser. I kan finde billeder, som I måske kan klippe ud og tale omkring - hvordan ser man ud, når man f.eks. er glad, vred, overrasket, bange. Det kan hjælpe dit barn med at finde og lære de rigtige ord. 



At sætte ord på barnets tanker - eksempler



Eksempel: "Jeg kan se, at du gerne vil have fat i den røde bold". Dette vil hjælpe dit barn med at forstå, at barnets interesse er blevet bemærket og anerkendt. 



Eksempel: "Du synes bolden er rigtigt spændende". Her sætter du ord på, at dit barn har fundet noget interessant, og at barnet er aktivt engageret i at lære mere. 



Eksempel: "Jeg ved, at du synes, det er rigtigt sjovt at lege med vand". Dette viser forståelse for dit barns glæde og interesser, og det vil hjælpe dit barn med at føle sig set.



Eksempel: "Du kan huske sejlbåden fra sidst du (vi) legede med vandbanen". Dette beskriver barnets evne til at genkende eller huske noget fra tidligere, og at barnet har tidligere oplevelser med f.eks. sejlbåden, og hvordan man (I) leger med den. 



Eksempel: "Det ser ud som om, at du prøver at løse det puslespil. Det er rigtig godt klaret!". Dette anerkender dit barns indsats og opmuntrer til fortsat at forsøge sig. 



At sætte ord på barnets følelser - eksempler



Eksempel: "Jeg kan se, at du bliver ked af det, når du ikke må lege med dukken". Dette giver barnet en viden om, hvordan det føles, når man er ked af det, og det giver samtidig barnet en følelse af at blive forstået.



Eksempel: "Du bliver frustreret, fordi det er svært at binde snørrebåndene". Dette hjælper dit barn med at sætte ord på sin frustration og viser samtidig forståelse for dit barns udfordringer.



Eksempel: "Jeg kan se, at du bliver rigtigt glad, fordi mormor kommer, det er også så dejligt!". Dette anerkender dit barns glæde og viser også dit barn, at du er glad for, at mormor kommer forbi. Du har samme glæde over barnets følelser og relationer. 



Eksempel: "Du syntes, det var sjovt at lege gemmeleg i haven". Når du sætter ord på den positive oplevelse og følelserne ved legen i haven, så hjælper det dit barn med at føle sig set, forstået og værdsat. Og du opmuntrer naturligt dit barn til at deltage i lignende aktiviteter en anden gang. 



Eksempel: "Du blev vist helt overrasket over, at far havde gemt sig bag træet. Det var et godt gemmested". Når du bruger ord som overrasket, forbløffet, chokeret, så lærer dit barn, hvordan man kan reagere, når man oplever noget uventet. I kan tale om, at legen godt kan være sjov og spændende, selvom man bliver overrasket eller måske forskrækket. Du beskriver her barnets reaktion på en overraskelse under legen, og du anerkender samtidig, at far havde fundet et rigtigt godt gemmested. 



Opsummering



At sætte ord på dit barns tanker og følelser er afgørende for at skabe en dyb og forstående forbindelse mellem dig og dit barn. Når du anerkender og viser interesse for dit barns følelser og tanker, så opstår der naturligt en atmosfære af tillid, åbenhed og accept, hvilket er helt afgørende for dit barns følelsesmæssige udvikling. 



Når du sætter ord på dit barns tanker og følelser, så kan du hjælpe dit barn med at udvikle større selvforståelse og empati, hvilket vil styrke dit barns evne til at håndtere følelser. Du skaber også et rum, hvor dit barn kan føle sig tryg ved at udtrykke sig frit. 



Når du viser forståelse og anerkender dit barns tanker og følelser, så vil dit barn naturligt føle sig set og føle sig værdsat, som en værdifuld person med egne tanker og følelser. Dette vil skabe et positivt selvbillede hos dit barn, og en sund selvfølelse - det vil styrke barnets selvværd. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce